Olympiska sporter

Komplettera din sport med styrketräning

Styrketräning är en slags sport men det kan även användas som komplement till andra sporter. Det finns många fördelar med styrketräning. Med hjälp av styrketräning kan du stärka musklerna men det är även bra för hjärnan. Forskning har visat att du kan öka bland annat koncentrationsförmågan med hjälp av styrketräning. Du kan även få både bättre korttids- och långtidsminne. Varför styrketräning är ett bra komplement till andra sporter är för att du kan på ett bättre sätt upprätthålla tekniken i din sport men även minska risken att skadas när du sportar. För att kunna styrketräna när och hur du vill är ett hemmagym väldigt praktiskt och bra att ha.

Välj fria vikter till hemmagymmet

När du ska bygga upp ett hemmagym är det första du ska göra att se över dina utrymmen och vilka förvaringsmöjligheter som du har hemma. Anpassa utrustningen och redskapen efter det utrymmet som du har att tillgå. Fundera även över vilken typ av styrketräning som du ska utföra. Det är även bra att skydda ditt hem med exempelvis en gymmatta. När du skyddar ditt hem kan du undvika onödigt slitage. När du ska välja redskap är den fördelaktigt att välja redskap som kan användas till mycket. Om du satsar på redskap som går att använda till flera olika övningar kommer du förmodligen inte att tröttna på redskapen. Fria vikter som hantlar och kettlebells är väldigt praktiska och funktionella redskap. Att ha en träningsbänk, skivstång med vikter och gummiband är också användbar till ett hemmagym.

Träna när du vill med ett hemmagym

Du kan få till lika bra styrketräning i hemmagymmet så länge du har rätt utrustning. Dessutom kan du spara mycket tid på att träna hemma. En annan fördel med hemmagym är att du kan träna när du vill på dygnet. Ett hemmagym kan även vara ett bra komplement om du tränar på ett annat gym med exempelvis ditt fotbollslag. Det ena utesluter inte det andra.

Anpassa styrketräningen efter din sport

När du ska styrketräna för att bli bättre på din sport är det viktigt att du har en plan för din styrketräning. Generellt är det bra att träna igenom kroppen minst en gång varje vecka. Men det är viktigt att fundera över om det är något som du vill stärka upp lite extra som exempelvis bålen. Det kan även vara fördelaktigt att periodisera träningen utifrån den övriga träningen och eventuella matcher.

new-blog-lite