Olympiska sporter

Nya OS-sporter

Inför sommar-OS i Tokyo 2020 har den Internationella olympiska kommittén valt att inkludera fem nya sporter. Dessa är baseboll, karate, skateboard, surfing och klättring. Här kan du läsa mer om dessa.

Baseboll

Den japanska nationalsporten baseball var en olympisk sport fram till 2008 när den togs bort ur programmet. År 2020 gör den comeback i Tokyo vilket är mycket glädjande i Japan där sporten har varit stor i över hundra år. Baseball kommer att spelas i en dam- och herrklass med sex lag från respektive sida. Det är fortfarande inte bestämt om USA kommer att skicka sina proffsspelare från ligan MLB. De andra nationerna hoppas på en lösning för att USA inte ska blir för dominerande.

Karate

Karate, en annan sport som är mycket populär i Japan, har vid flertalet tillfällen försökt att bli en olympisk sport. Senaste inför OS i Rio de Janeiro 2016 då den röstades ned. För att en sport ska väljas in krävs det att den får tvåtredjedelars majoritet av den Internationella olympiska kommittén. Inför OS i Tokyo var lyckan större och 8 olika grenar kommer att arrangeras. Tävlingsprogrammet innefattar både kata och kumite. I kumite tävlar deltagarna i tre viktklasser.

Skateboard

Fyra grenar kommer att arrangeras inom skateboarding. Dessa omfattar totalt 80 deltagare varav 40 kvinnor och 40 män. De tävlar i street och park.

Surfing

Surfing har två grenar i de olympiska spelen. Dessa är shortboard för män respektive kvinnor. Tävlingarna kommer att anordnas på Tsurigasaki Beach i Chiba öst om Tokyo.

Sportklättring

Även sportklättring har två tävlingsgrenar. Både för män och kvinnor är det disciplinen kombination. Denna disciplin utgörs av tre olika delmoment bouldering, lead och speed.

new-blog-lite