Olympiska sporter

Blodomloppet

Blodomloppet är ett perfekt lopp för dig som vill testa på att springa ett lopp eller vill hitta ett lopp nära dig. Över hela landet anordnas Blodomloppet och det är öppet för kvinnor, män och barn.

Blodomloppet

Det som gör Blodomloppet speciellt är att du både löper för din egen hälsa, och på sätt och vis också för andras. Det är Blodcentralerna som anordnar loppen, för att vi ska bli påminda om att ge blod. Loppet som sådant är en folkfest med flera tiotusentals deltagare och arrangeras från Malmö i söder, till Luleå i norr – och i många städer däremellan. Om du brukar ge blod så blir du lite extra uppmärksammad och får rabatt på startavgiften.

Du kan välja att antingen springa 5 eller 10 kilometer, och om du vill springa i lag eller individuellt. Alla deltagare för en picknickpåse, fin tröja och en medalj. Blodomloppet kan också passa som en aktivitet för ett arbetslag. Ett annat tips för att skapa gemenskap, ha en bra kick-off eller ett företagsevent är på Äventyrsbanan, som erbjuder företagsaktiviteter i Stockholm – boka Äventyrsbanan för en dag och stärk arbetsgruppen.

Träna inför Blodomloppet

Om du är en van löpare kan Blodomloppet vara en trevlig tävling, kanske som uppvärmning för en längre utmaning. Är du däremot inte så van att löpa så kan du ändå anmäla dig till tävlingen. Blodomloppet är ett arrangemang som skapats just för att förbättra folkhälsan och för att det behöver finnas lopp där alla – oavsett kondition och muskler – kan delta på en nivå som passar dem.

För att det ska bli en fin upplevelse bör du börja träna i förväg. Ett fel som många gör är att de går ut för hårt på en gång. De tar på sig sina sportskor och joggar iväg från uppfarten. Det är ett bra recept för att snabbt lägga av. Bygg upp både kondition och muskler över tid. Om du brukar promenera kan du börja med att lägga in mindre joggingpass i din promenad. Gå tre minuter, jogga en minut o.s.v. och öka successivt. Som helt otränad bör du börja med att kunna promenera 30 minuter i lite raskare takt, innan du börjar lägga in små löppass i promenaden.

För att kroppen ska må bra behöver du också ha ett par bra skor. Det är det enda som du behöver spendera pengar på, men se det som en investering. Du behöver inte köpa särskilda löpskor för asfalt, däremot sportskor som passar dina fötter. Gå till en sportaffär där personalen hjälper dig. Dessvärre är funktion viktigare än utseendet på dina skor, så köp inte skor utifrån hur snygga de ser ut. För många personer är ett par nya löpartights också ett sätt att lättare komma iväg, men ett par billiga löparbyxor fungerar lika bra som ett par dyra. Du kan också använda vanliga sportbyxor och en t-shirt.

new-blog-lite