Löpning

Så laddar du inför ett lopp

Att springa ett lopp är en kul upplevelse. Förberedelserna är mycket viktiga för att du ska ha en så härlig upplevelse som möjligt. Idag finns det en stor mängd lopp i olika distanser. Det finns alltifrån stora publiklopp i storstäderna till terränglopp i naturens tystnad. Distanserna varierar med alltifrån 5 kilometer till extremt långa ultramaraton på över 100 kilometer. Oavsett vilken typ av lopp och vilken distans du ska springa är det viktigt att äta ordentligt och ladda upp inför loppet. Här får du de bästa tipsen.

Träna inte hårt veckan innan

Det är ingen idé att träna hår den sista veckan för att försöka kompensera för utebliven träning. Den sista veckan kommer inte ha någon effekt på din prestation. Tvärtom kan den ha negativ effekt eftersom kroppen kan bli trött och inte ha tid att återhämta sig i tid för loppet. Detta gäller framför allt längre lopp som en halvmara eller ett maraton. Den sista veckan ska du vara klar med din träning och istället fokusera på att vila upp kroppen inför den stora dagen. Det kan dock vara en god idé att springa en mycket kort runda i lugnt tempo dagen innan loppet. Detta väcker stela muskler till liv och ger dig en bra känsla.

Drick i god tid innan

Undvik misstaget att dricka mycket vätska precis innan loppet. Detta kommer endast resultera i att du behöver uppsöka en toalett. Kroppen kan inte ta upp för mycket vätska på en gång. Drick istället cirka 1-2 deciliter åt gången. Börja flera dagar innan loppet för att kroppen ska vänja sig vid ökad vätskemängd. Detta är nödvändigt vid längre lopp som ett halvmaraton eller längre. Vid kortare lopp räcker det att dricka ordentligt kvällen innan och samma morgon.

Ladda med näringsrik mat

Kvällen innan och samma morgon som loppet bör du äta ordentligt. Undvik tomma kalorier eller för mycket fibrer. Ät gärna mycket kolhydrater i form av pasta eller ris. Det finns mängder av teorier om vad som är bra respektive dåligt att äta innan ett lopp. Det viktigaste är att äta ordentligt så att du har tillräckligt med energi under loppet. Vad du äter spelar mindre roll, men du bör hålla dig till maträtter och ingredienser som du vet att din mage är van vid. Vid längre lopp är det många löpare som väljer att kolhydratladda flera dagar innan loppet, men för de flesta löpare är detta inte nödvändigt. Du bör se till att få i dig en stadig frukost cirka tre timmar innan start. Direkt före start kan du äta en banan för att ge kroppen en extra energikick.

new-blog-lite