Löpning

Så tränar du inför ett maraton

Många drömmer om att springa ett maraton, men samtidigt är det många frågor som dyker upp. Är det farligt för kroppen? Hur vältränad måste man vara? Hur lång tid tar det att förbereda sig? Om du har en god framförhållning, disciplin och bra träningsgrund har du goda förutsättningar att klara av att springa 42 195 meter som är den officiella maratondistansen. Här får du de bästa tipsen på hur du förbereder dig inför en mara.

Börja i god tid

Nyckeln för att klara av att springa ett helt maraton är att du tränar ordentligt. Det går inte att träna intensivt veckorna innan för då kommer du med största sannolikhet att slita på kroppen och få skador. För att lyckas springa 42 kilometer måste du successivt vänja kroppen vid springa långa distanser. Ju mindre du löptränat tidigare, desto längre tid behöver du för att komma i form. En nybörjare med lite erfarenhet av löpträning behöver oftast ett år med planerad träning. En mer erfaren löpare behöver cirka 3-6 månader.

Följ en träningsplan

För att nå din önskade form är det viktigt att följa en träningsplan och hålla dig till den. Eftersom förberedelserna ofta tar ett år kommer du att behöva springa i olika väder och årstider. Se till att du har den utrustning som krävs och låt inte dåligt väder hindra dig från att dra ut på den planerade rundan. Ha gärna en löparkompis så att ni kan motivera varandra. Det är även bra att skriva löpardagbok där du loggar varje runda. På så sätt kan du ha koll på veckomängden.

Spring långpass

Långpasset är veckans viktigaste pass oavsett om det är ditt första maraton eller om du är erfaren löpare. Långpasset brukar räknas som alla pass där du är ute och springer i längre än 1.5 timmar. De flesta träningsprogram har ett långpass per vecka och distansen ökar successivt. Det är vanligt att börja på cirka 12 kilometer det första långpasset och därefter öka 1-2 kilometer per vecka tills du kommer upp i 34 kilometer. På träning bör du inte springa mer än 34 kilometer eftersom skaderisken ökar markant efter denna sträcka. Du sparar den sista biten till den stora dagen. Tänk på att springa det längsta långpasset cirka en månad innan tävlingen. Därefter kan du successivt trappa ned distansen så att kroppen är fräsch när det är dags för de fruktade 42 kilometerna.

new-blog-lite