Löpning

Bra mat för löpare

Kosten är otroligt viktig för alla som tränar mycket och målmedvetet. För att utvecklas och bli bättre är det viktigt att kroppen får i sig näring. Mat och dryck är kroppens bränsle och en absolut nödvändighet. En del mat och dryck är dock bättre än andra när det gäller löpning. Här får du mer information om hur du som löpare bör tänka kring kosten.

Varierad mat och bra råvaror

Grunden i god kosthållning är att äta varierad mat tillverkad av bra råvaror. Undvik processad mat och halvfabrikat i den mån det går. Bra och rena råvaror innehåller mer näringsämnen, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Det finns ingen mirakeldiet för löpare utan du måste äta balanserat och varierat för att få i dig alla de näringsämnen som du behöver. Vissa gör misstaget att de överdriver intaget av kolhydrater när de löptränar. Kolhydrater är mycket viktiga för att orka springa, men fett och protein är minst lika viktigt. Att äta extremt mycket pasta och kolhydratladda är inte nödvändigt för att vanligt träningspass. Endast mycket långa pass, exempelvis 25 kilometer eller längre, behöver ett litet tillskott av kolhydrater.

Anpassa näringsintag efter träningsmängd

Om du tränar hårt och ofta måste du se till att du får i dig tillräckligt med energi. Anpassa energiintag efter träningsmängd. Tränar du mycket gör du av med mer energi och därför behöver du även se till att du får i dig mer. Det är även viktigt att se till att få i sig energi i form av kolhydrater och protein direkt efter träningspasset. Detta gör att du återhämtar dig snabbare och det är bra för muskelbyggnaden. Långpass kan även kräva energiintag under passet.

new-blog-lite