Olympiska sporter

56:orna

Under många årtionden har vi i Sverige varit väldigt framgångsrika på att ta fram duktiga idrottare. Det som är lite intressant är just hur vi har lyckats fostra stjärnor i så många olika idrotter trots att vi är ett relativt litet land i världen. Många länder brukar annars ofta ha en tendens att vara väldigt duktiga på en sport, exempelvis Norge och Österrike som ständigt plockar fram stjärna på stjärna inom skidåkningens olika grenar. I övriga sporter sticker de inte ut på samma sätt.

I Sverige däremot har vi exempelvis haft förmågan att fostra väldigt många duktiga ishockeyspelare, tennisspelare och simmare. Men vi har från och till även fått fram ytterst framgångsrika idrottare i andra sporter.

Svenska idrottsstjärnor födda 1956

Det finns ett särskilt årtal som är känt inom den svenska idrottsvärlden. Året är 1956 och anledningen är att just det året föddes några av de största idrottsstjärnorna vi haft. På den tiden fanns varken internet eller mobiltelefoner och ingen gick runt med smartklockor på handlederna.

Varför blev just denna årgång så duktig då? Då det handlar om helt olika idrotter är nog det mest troliga svaret att det bara är en slump. Något tydligt svar lär man nog i alla fall aldrig få. Nedan kommer en presentation av de berömda 56:orna:

Thomas Wassberg

Den svenska längdskidåkaren Thomas Wassberg föddes den 27 mars 1956 och är Sveriges mest framgångsrika längdåkare genom tiderna. I hans prissamling hittar man fyra OS-guld, 3 VM-guld och ytterligare 4 VM-medaljer.

Björn Borg

Den 6 juni 1956 föddes vår bästa tennisspelare genom tiderna, ja han tillhör även världens bästa tennisspelare genom tiderna. Björn Borg kan bland annat stoltsera med fem raka segrar i Wimbledon och hela sex segrar i Franska öppna.

Frank Andersson

Brottaren Frank Andersson föddes den 9 maj 1956 och han är utan tvekan en av de främsta svenska brottarna genom tiderna. Under karriären vann Frank 1 OS-brons, tre VM-guld och 4 EM-guld. Tyvärr gick Frank Andersson bort i samband med en hjärtoperation år 2018.

Ingemar Stenmark

Den tystlåtna Ingemar Stenmark föddes den 18 mars 1956 och är en av världens främsta alpina skidåkare genom tiderna. När Ingemar Stenmark tog sig ner för backarna stod Sverige stilla och många skolor och arbetsplatser pausade under tiden Ingemar tävlade. Med 2 OS-guld, 5 VM-guld och hela 86 världscupsegrar förstår man varför han var så stor.

Linda Haglund

Linda Haglund föddes den 15 juni 1956 och var en av Sveriges absolut bästa sprinters. I Sverige dominerade hon med hela 12 SM-guld och på den internationella scenen tog hon 5 EM-medaljer. Linda avled tyvärr i november 2015.

Med ovanstående namn och deras meriter är det fullt förståeligt att 56:orna har blivit ett uttryck. Vi får hålla tummarna för att vi snart kan mynta ett nytt liknande uttryck men med ett annat år.

new-blog-lite