Olympiska sporter

Inspireras av löparna i OS

Löpning är en av världens största sporter och brukar locka en stor publik under OS och andra stora mästerskap. Löpargrenarna hör till friidrott men har inte mycket gemensamt med diskus, höjdhopp eller spjutkastning som också räknas till friidrott. Löpning är en enkel och rolig sport som även lockar motionärer till att ställa upp i olika motionslopp. OS och andra stora sportarrangemang kan vara en motivationskälla för vanliga motionärer till att börja springa eller utveckla sin löpning. Fördelen med löpning är att sporten är oerhört enkel att komma igång med. Med sköna kläder och bekväma Rieker skor blir löpningen en rolig upplevelse. Kom ihåg att skynda långsamt och börja med att varva gång med jogg om det var länge sedan du sprang sist.

Vilken sträcka passar dig bäst?

Många som vill komma igång med löpning tänker nog främst att de ska springa en mileller kanske satsa på ett marathon. Fördelen med dessa sträckor är att det finns många motionslopp att tävla i oavsett vilken nivå du befinner dig på. Det finns dock tävlingar på kortare sträckor även för motionärer, särskilt om du har fyllt 35 år och därmed räknas som veteran.

Bara för att dina kompisar springer marathon eller halvmarathon är det inte säkert att dessa distanser passar dig. Om du är snabbare och mer explosiv kommer du antagligen inte att utvecklas lika snabbt som dina vänner om du satsar på att springa mil efter mil. Fundera över vilken kroppstyp du har och vilken typ av träning du brukar tycka är roligast. När det är OS kan du studera personer som tävlar i de olika löpargrenarna och titta på hur de springer och vilken typ av kropp de har. De som tävlar i marathon och 10 000 meter har en relativt smal och lätt kropp medan löparna på 100 och 200 meter är större och har mycket mer muskler. Löpare på distanserna mellan sprint och 5 000 meter brukar se vanligare ut och de är varken pinnsmala eller muskulösa.

Om du av naturen har lätt för att bygga muskler och svårt att gå ner i vikt kommer antagligen marathon att bli en plåga för dig. Satsa istället på att springa lopp på 5 kilometer eller börja träna för sprintlopp om du har en friidrottsklubb i närheten som välkomnar motionärer. Hör du till den grupp som har svårt att bygga muskler och svårt att gå upp i vikt, kommer antagligen långa distanser att passa dig som handen i handsken. För dig finns det hur många lopp som helst att välja mellan och dessutom flera olika motionärsklubbar som tränar löpning för längre distanser. Oavsett vilken distans du väljer är det viktigt att inte öka träningen alltför fort. Det ökar risken för onödiga skador som gör att du riskerar att bli tvungen att göra ett långt uppehåll. Lägg gärna in förebyggande övningar i ditt veckoprogram för att stärka din kropp.

new-blog-lite