Populära sportevent

Fotbolls-VM & EM

Fotboll är världens största och populäraste sport. Det finns cirka 240 miljoner människor över hela världen som regelbundet spelar fotboll och det finns ännu fler som entusiastiskt hejar på från läktaren eller tv-soffan. Fotbolls-VM för herrar är världens största sportevenemang räknat till antalet som tittar på det. Fotboll har en stor betydelse för människor över hela världen och i många länder liknas sporten vid en religion. Här kan du läsa mer om både Europamästerskapet och världsmästerskapet i fotboll.

Europamästerskapet i fotboll


Fotbolls-EM, som officiellt heter UEFA European Football Championship, är en turnering för landslag från Europa. EM spelas vart fjärde år med två års mellanrum från fotbolls-VM. Första gången som fotbolls-EM arrangerades var år 1958 och då var det en relativt liten tävling. Idag spelar 24 lag i gruppspelet efter kvalmatcher. Nästa EM äger rum 2020 fördelat över olika länder och spelas i totalt 12 städer. Det svenska landslaget kommer att spela.

Världsmästerskapet i fotboll

Fotbolls-VM för herrar, som officiellt heter FIFA World Cup, arrangeras vart fjärde år sedan 1930. De enda åren som tävlingen inte arrangerats var år 1942 samt 1946 till följd av andra världskriget. Världsfotbollsförbundet Fifa bildades redan år 1904. Till en början var fotbolls-VM en relativt liten tävling för amatörer, men efter de stora publiksuccéerna på 1920-talet beslutade Fifa att arrangera en tävling både för amatörer och proffs. Det första mästerskapet arrangerades år 1930 i Uruguay med 13 lag. På grund av den dyra och långa resan deltog endast fyra europeiska lag.

Idag har fotbolls-VM växt enormt och 86 länder har deltagit genom åren. Varje år deltar 32 lag i gruppspelet. Lagen måste kvala in vilket sker genom ett kvalspel. Nästa fotbolls-VM för herrar arrangeras i Qatar år 2022.

new-blog-lite