Populära sportevent

Ironman

Ironman är världens mest berömda triathlontävling där deltagarana ska simma 3,86 kilometer, cykla 180 kilometer och springa ett helt maraton på 42 195 meter. Tävlingen arrangerades för första gången år 1978 på Hawaii. Nuförtiden finns det Ironman-tävlingar utspritt över hela världen och deltagarantalet växer varje år. I Sverige arrangeras Ironman i Kalmar varje år samt en halvdistans i Jönköping. Anledningen till att tävlingen arrangerades från första början var för att ta reda på vem som egentligen är mest vältränad av cyklister, löpare och simmare.

Tävlingar

VM i Ironman arrangeras varje år på Hawaii. Utöver detta finns det 41 andra Ironmantävlingar varav 13 av dessa arrangeras i Europa. I Sverige genomförs två stycken. Ironman i Kalmar är även det svenska mästerskapet. I Jönköping genomförs halvdistansen som även kallas för Ironman 70,3 där siffran 70,3 symboliserar den totala distansen uttryckt i miles. Motsvarande siffra i kilometer är 113. Halvdistansen är 1,9 kilometer simning, 90 kilometer cykling och 21 098 meter löpning.

Trend

Ironmantävlingarna har blivit extremt populära de senaste åren. Vältränade motionärer som vill testa sina gränser blandas med elitidrottare. Loppen brukar acceptera cirka 2000 deltagare för att det inte ska bli för trångt vid simningen. Om man är intresserad av att delta i en Ironman måste man se till att anmäla sig i god tid.

new-blog-lite