Populära sportevent

En svensk klassiker

En Svensk Klassiker är ett riktigt kraftprov där deltagare måste klara av fyra olika sorters lopp under ett års tid. De olika loppen inkluderar längdskidåkning, landsvägscykling, simning och löpning. Här kan du läsa mer om en Svensk Klassiker och de olika loppen.

En Svensk klassiker

En Svensk Klassiker är för många den ultimata idrottsutmaningen där du inom loppet av 12 månader ska testas i flera olika sporter. Du kan börja med vilket lopp du vill, men samtliga måste genomföras inom ett år. En Svensk Klassiker grundades år 1971, men de olika delmomenten är betydligt äldre än så. Cirka 100 000 motionärer har genomfört någon av klassikerna. Det finns nämligen möjlighet att göra halvklassikern, kortklassikern och tjejklassikern som består av samma lopp, men kortare distanser. Klassikerloppen är till för vältränade motionärer där fokus är på den personliga prestationen och inte på tävlingsresultat. Det är såldes ingen vinnare. Du måste dock förbereda dig ordentligt och vara vältränad för att klara av en Svensk Klassiker.

De olika loppen

En Svensk Klassiker utgörs av fyra klassiska lopp i Sverige. Loppen tillhör några av de äldsta, största och längsta i världen inom respektive gren. Deltagare måste genomföra ett lopp i längdskidåkning, cykling, simning och löpning. Dessa lopp bjuder dessutom på en makalös naturupplevelse i olika delar av Sverige.

Vasaloppet

Vasaloppet är det äldsta och längsta skidloppet i världen som har arrangerats sedan 1922. Tusentals deltagare kommer till Dalarna under Vasaloppsveckorna i februari och mars för att delta i något av de många loppen. Den klassiska distansen på 90 kilometer från Sälen till Mora är det lopp som ingår i en Svensk Klassiker.

Vätternrundan

Vätternrundan är ett cykellopp som arrangeras varje år i juni. Deltagarna cyklar den 300 kilometer långa sträckan runt sjön Vättern. Det är världens största cykellopp för motionärer.

Vansbrosimmet

Vansbrosimmet är 3 kilometer och sker på öppet vatten. Det genomförs i juli varje år i Vansbro i Dalarna.

Lidingöloppet

Lidingöloppet är världens största terränglopp för löpare och arrangeras varje år i september. Banan är 30 kilometer lång och mycket kuperad.

new-blog-lite