Löpning

Löparskador

Löpning har alltid varit en stor sport, men de senaste åren har den fullkomligt exploderat. Aldrig har det varit trendigare att snöra på sig löparskorna och ge sig ut i spåret. Detta syns inte minst i deltagarantalet för de många löpartävlingarna som arrangeras. Nuförtiden har var och varannan ett maraton på sin bucketlist. Detta medför även att skador relaterade till löpning har ökat. Löpning är en sport som har hög skadefrekvens. Många drabbas av överbelastningsskador i ben, höft eller fot. Felaktig eller för intensiv träning kan leda till löparskador. Här kan du läsa mer om de vanligaste skadorna.

Knät

Smärta på utsidan av knät, ett så kallat löparknä, är en av de vanligaste skadorna vid löpning. Det handlar om spända senstråk och sätesmuskler. För att behandla och förebygga att drabbas av löparknä är det viktigt att stretcha sätesmusklen och låret.

Rygg

Många drabbas av smärta i ryggen eftersom core-muskelaturen, det vill säga rumpan, magen och ländryggen, belastas. Det bästa för att undvika denna typ av smärta är att komplettera löpningen med styrketräning av core-muskulaturen. Tänk även på din hållning när du löptränar. Om smärtan är intensiv bör du uppsöka läkare.

Höft

Höftsmärtor är vanliga och kan bero på många saker. Den vanligaste höftsmärtan vid löpning sitter på utsidan av höften. Den kan vara både vass och molande. Många höftsmärtor beror på närliggande områden, som exempelvis ländryggen. Därför kan det vara svårt att på egen hand ta reda på orsaken till höftsmärtan. Om du upplever smärta i höften när du löptränar bör du trappa ned på löpningen och istället träna något annat mer skonsamt.

Hälsena

Ju mer du tränar, framför allt om du snabbt trappar upp din träning, desto större är skaderisken. En skada som ofta dyker upp i samband med intensifieringen av löpningen är hälseneinflammation. Tåhävningar och successiv ökning av träningsmängden är det bästa sättet att undvika denna skada.

Underbenet

Att drabbas av benhinneinflammation vid löpning är vanligt. Det är insidan av foten som överbelastas eller så påfrestas vaderna för mycket. Du kan testa att lägga i inläggsulor i dina skor. Om det inte fungerar kan det vara bra att uppsöka en sjukgymnast.

Fot

Många löpare drabbas av olika typer av smärta i foten. En av de vanligaste fotskadorna är hälsporre som är en smärta under hälen. Detta kan beror på för mycket träning på hårt underlag eller brist på stretching. Testa och stretcha eller besök en sjukgymnast.

Så undviker du löparskador

För att förebygga skador vid löpning är det mycket viktigt att du successivt ökar träningsmängden. Spring inte för långt eller för snabbt i början. Börja med kortare distanser, gärna varvat med gång, till en början. Gör en plan där du bestämmer hur mycket du får öka varje vecka. Var noggrann och lyssna på kroppens signaler. Om det gör ont är det bättre att gå. Tänk dock på att trötthet inte är detsamma som smärta. Bara för att det känns tungt i början är det ingen anledning att sluta springa. Om det däremot är en vass smärta eller en konstig känsla bör du ta det försiktigt.

new-blog-lite